Autor |
RE: Sokolovo 6.8.2006 |
Tajpan
Registrovaný uživatel
Posted on 07.08.2006 08:53 |
|
|
Netreba zabúdať , žeten film vznikol v 1974 a v Československu.
Normalizácia, studená vojna, komunizmus verz nacizmus, jedna strana vo vláde, adt.
Prvá časť , nestojí za vela. Politický paškvil, o tom by sa dalo na dlho debatovať. I ked tú spomienka na Lidice, tá bola dobrá. Hlavne v dnešnej dobe, ked chovanie Nemcov v knižkách, dokumentoch mi začína pripomínať rytierov nebeskej nepoškrvnenej nevinnosti, ked každý odsudzuje odsun Nemcov z Čiech, Nemci = nevinnosť sama o sebe, atd.
Dvuhá časť bola jednoznačne velmi dobrá.
Tigre - táto verza je niekedy použitá aj v "náučných dokumentárnych filmoch". Apropo, Ryan, Kellyho Heroes, tam tiež bola použitá táto verzia. PZIV - originálmu verziu som videl len vo Filme Kapitán Dabač.
Inak , asi väčšinou je to len nepodarená konverzia. V Nepriatelovi Pred Bránami - tam neviem či nebol originálny PzIII.
Čo ma nemilo prekvapili, nemecké Ily. ![](../images/smiley/orangewink.gif)
Tie T34/85 z 1945 , tiež. Ale čo už, staré T34, tých je asi velmi málo.
I ked prepad na lade bol velmi dobrý.
Ale ako tu už bolo povedané, vzhladom na to kde to vzniklo, v dobe, a v možnostiach, po technickej stránke velmi dobré až vynikajúce.
osobne mi to pripadalo ako masaker českoslovenej jednotky.
Kedže bojovala asi len jedna zosílená rota , tak tie straty plus film, asi velmi odpovedalo realite.
Jeden historik spočítal, že ruská armáda mala denné straty cca 7.000 mužov. sedem tisíc mrtvých a ranených.
|
|
Autor |
Holt
Registrovaný uživatel
Místo: Chomutov
Posted on 07.08.2006 10:25 |
|
|
Nazdár Sokolové , taky jsem to Sokolovo už viděl dřív a bohužel, i když se stateční filmaři snažili, je to poplatné době, a s tím se nedá nic dělat. I kdyby tam ta propaganda zůstala, ale film byl poněkud střízlivější v oslavách hrdinství jednotlivých vojáků, bylo by to asi lepší .. Nicméně, člověk se na to rád podívá, ne? Otakar Jaroš, byl bezpochyby voják na pravém místě, i když ve filmu nedostala jeho postava tolik prostoru, jak by si asi hrdina téhle bitvy zasloužil... škoda.
Není ani uspokojivě vysvětleno jak vlastně zemřel. Jestli ho zasáhla dávka z kulometu tanku, který se tam opravdu objevil nebo střepina granátu a nebo prostě jako miliony jiných padl zasažen jiným vojákem. Pamětníci si vesměs pamatují pouze npor. Jaroše už mrtvého před kostelem. Ale, že by se postavil před vrata kostela a od boku, nemířenou palbou, jen tak se snažil kosit nepřítele...TO NEE![](../images/smiley/orangeno.gif) ![](../images/smiley/orangeno.gif) .. Ale jak jsem už řekl.. je to poplatné době... a kdo to viděl tenkrát, ten naprosto jasně věděl, že naší zemi je potřeba bránit s odkazem kpt. Jaroše Hrdiny SSSR, in memoriam. A tak měl film především zapůsobit.... ne?![](../images/smiley/orangesmilewinkgrin.gif)
Co se týká ostatních filmečků..ryan, Bratrstvo nebo Přežili jsme Ardeny...Tyhle jsou natáčené v úplně jiné době a s jinými možnostmi... to se nedá srovnávat. Naopak taková Bitva v Ardenách...TO JE BLBOST NA N´TOU![](../images/smiley/orangeuhoh.gif) ![](../images/smiley/orangelaugh.gif) ...To je to Sokolovo fakticky lepčí..hepčí![](../images/smiley/sm13.gif)
Tak to by bylo zase něco málo z mých útrob... Přeji fšem hezký den, molodci... Holt![](../images/smiley/sm36.gif)
Zem, která ztratí své nebe, ztratila všechno... i sebe! |
|
Autor |
Plooskie
Letec
![](../images/avatars/Plooskie[36].gif)
Místo: Zlín
Posted on 07.08.2006 11:44 |
|
|
Že je to poplatné době ve které to vzniklo je jasné - jak politicky, tak efektama ... jenom jsem chtěl říct, že jsem měl o těch sovětských válečných filmech zafixovanou nějakou představu, jelikož jsem žádný z nich už hóóódně dlouho neviděl, a ta vzala při tom Sokolovu za své ... prostě v té době to bylo jedinečné (určitě lepší než ty americké filmy z té doby, alespoň co se techniky týče), ale dneska už jsou holt jiné nároky ... ![](../images/smiley/orangesmilewinkgrin.gif)
... a s těma německýma ILama jsi to vystihl Tajpy, to jsem taky nějak nepochopil ... ale třeba to nebyly německé ILy, ale "naše", jenom se návodčí večer před tím dostal ke klíčům od skladu ... ![](../images/smiley/orangebiggrin.gif)
|
|
Autor |
Tajpan
Registrovaný uživatel
Posted on 07.08.2006 12:10 |
|
|
niečo na porovnanie.
Sovietsky film , Bitka u Kurska.
Tigre, Panthery verzus T34/85.
Zaujímavé verzie 109-tky a Lavočky.![](../images/smiley/orangewink.gif)
Ale máto niečo do seba.
PS: ak si podrobne všimnete , tak niektoré zábery sa objavujú aj náučných filmoch o WW2 ako dobové zábery.
http://youtube.com/watch?v=qdWDEmJ74RI
|
|
Autor |
Ondura
Registrovaný uživatel
![](../images/avatars/onda_resize100[47][47].gif)
Místo: Kladno
Posted on 07.08.2006 12:21 |
|
|
No co, že tam byli Ili, to v železným kříži, zase útočili Corsairy, jo holt chybí dobová technika . Jo a vůbec netuším co za letadla lítaj v osvobození, takoví rádoby stíhačky.
![](http://3iap.4fan.cz/orders/podpisy_big/P_Ondura.gif) |
|
Autor |
Holt
Registrovaný uživatel
Posted on 07.08.2006 14:46 |
|
|
Nevím jaký éra lítají v osvobození, ale ve filmu Zbraně pro Prahu útočí na ten vlak sovětská Lavočka( jakoby FW190)... a celkem úspěšně![](../images/smiley/orangesmilewinkgrin.gif) ![](../images/smiley/orangelaugh.gif) ![](../images/smiley/orangelaugh.gif)
|
Autor |
Kane
Registrovaný uživatel
Posted on 07.08.2006 14:50 |
|
|
sokolovo - na to v jaké době to vznikalo, jak to přezevše na mě působilo, řekl bych dobré ![](../images/smiley/orangewink.gif)
voj. Rayen - pitchovina ale holt dobře udělaná, ta samá nalejvárna jak v starejch ruskejch filmech jen pod hvězdou a pruhy ![](../images/smiley/orangerazz.gif)
bratrstvo - hnedle po "tenké červené linii" nejoblíbenější, a nevšiml jsem si žádnejch hluchejch míst ![](../images/smiley/orangewink.gif)
|
|
Autor |
Cassius Chaerea
Letec
![](../images/avatars/Cassius[21].gif)
Místo: Praha
Posted on 07.08.2006 15:04 |
|
|
Plooskie wrote:
Cassius Chaerea wrote:
... musím říct že ten náš Hanks Jaroš, se mi líbil stokrát víc, než ten americkej a i nepřítel nebyl blbej jak v americkejch šlágrech ![](../images/smiley/orangewink.gif) .
no jo, to je taková otřepaná fráze o "blbejch američanech". Asi jsem divnej, ale třeba zrovna v tom Ryanovi jsem nic až tak blbého nezaznamenal (kdyžtak připomeň), a navíc to jsem ani nemyslel - myslel jsem na "realitu" zpracování těch bojových scén. Tak jak píše Jami o tom granátníkovi, prostě to místy vypadá spíš jako loutkové divadlo pro nejmenší, nebo ještě spíš to jako divadlo jenom místy nevypadá ... ![](../images/smiley/orangewink.gif)
Třeba při tom Ryanovi na začátku (Omaha) mě přešla chuť hrát si na vojáky ... No tak "komické" scény z Rayna: Jak na plaži to koupí ten amík do helmy a jeho nenapadne nic lepšího než si ji sundat, aspoň se mohl sehnout blb. Scená z konce filmu kdy Tigr jede s otevřeným poklopem u řidiče po městě a hrdinej amík se postaví před tank (samozřejmě že proběhne kolem kulometu radisty) a vystřílí samopal do řidiče. Hakl projíždějící vysokou trávou, to fakt musel řídit nějakej hitlerjugend nebo německej rambo atd. Myslím že takové věci sou prostě i v dnešních trhácích.
![](http://3iap.4fan.cz/orders/podpisy_big/P_Cassius.gif)
Jenom se nesmíte bát, říkat klidně nahlas, co se vám u nás líbí.
Upraveno: Cassius Chaerea on 07.08.2006 15:06 |
|
Autor |
Cassius Chaerea
Letec
Posted on 07.08.2006 15:05 |
|
|
Kane wrote:
sokolovo - na to v jaké době to vznikalo, jak to přezevše na mě působilo, řekl bych dobré ![](../images/smiley/orangewink.gif)
voj. Rayen - pitchovina ale holt dobře udělaná, ta samá nalejvárna jak v starejch ruskejch filmech jen pod hvězdou a pruhy ![](../images/smiley/orangerazz.gif)
bratrstvo - hnedle po "tenké červené linii" nejoblíbenější, a nevšiml jsem si žádnejch hluchejch míst ![](../images/smiley/orangewink.gif) "tenká červená linie" se mě taky moc líbila, po dlouhý době film made in USA s duší.
Jenom se nesmíte bát, říkat klidně nahlas, co se vám u nás líbí. |
|
Autor |
Kane
Registrovaný uživatel
Posted on 07.08.2006 15:18 |
|
|
Cassius Chaerea wrote:
Plooskie wrote:
Cassius Chaerea wrote:
... musím říct že ten náš Hanks Jaroš, se mi líbil stokrát víc, než ten americkej a i nepřítel nebyl blbej jak v americkejch šlágrech ![](../images/smiley/orangewink.gif) .
no jo, to je taková otřepaná fráze o "blbejch američanech". Asi jsem divnej, ale třeba zrovna v tom Ryanovi jsem nic až tak blbého nezaznamenal (kdyžtak připomeň), a navíc to jsem ani nemyslel - myslel jsem na "realitu" zpracování těch bojových scén. Tak jak píše Jami o tom granátníkovi, prostě to místy vypadá spíš jako loutkové divadlo pro nejmenší, nebo ještě spíš to jako divadlo jenom místy nevypadá ... ![](../images/smiley/orangewink.gif)
Třeba při tom Ryanovi na začátku (Omaha) mě přešla chuť hrát si na vojáky ... No tak "komické" scény z Rayna: Jak na plaži to koupí ten amík do helmy a jeho nenapadne nic lepšího než si ji sundat, aspoň se mohl sehnout blb. Scená z konce filmu kdy Tigr jede s otevřeným poklopem u řidiče po městě a hrdinej amík se postaví před tank (samozřejmě že proběhne kolem kulometu radisty) a vystřílí samopal do řidiče. Hakl projíždějící vysokou trávou, to fakt musel řídit nějakej hitlerjugend nebo německej rambo atd. Myslím že takové věci sou prostě i v dnešních trhácích.
mě se zase nevešlo do hlavy, jak vzaly ten kulomet hezky z čela stečí asi nešel obejít ![](../images/smiley/orangeconfused.gif)
![](../images/smiley/orangebiggrin.gif)
|
|
Autor |
Bugs
Velitel
![](../images/avatars/Bugs[66].gif)
Místo: Poprad
Posted on 07.08.2006 19:17 |
|
|
Myslím, chlapci, že vo vojne sa dejú veci pri ktorých by sa nám rozum nie len zastavil ale asi aj pochodoval späť. A človek v strese reaguje úplne ináč. A nezabudnite, všetko je možné. Keď ešte môj starý otec žil a rozprával mi príbehy z východnej fronty (mimochodom, bol v rýchlej divízii ako veliteľ delostreleckej batérie), videlo sa mi to v mojej puberte ako dobrý dobrodružno-vojnový scenár na film. Napr ako sa Rusom podaril prielom a oni mastili z delostreleckej pozorovateľne rovno popred útočiace tanky, či ako sa jeden vojak chcel pobaviť a strieľal spoza stodoly na delostrelecký gránát, až to toho prestalo baviť, urobil bum a jemu to utrhlo koleno, ktoré pozabudol za tú stodolu skyť a mnohé ďalšie. Po jeho rozprávaní som ochotný veriť čomukoľvek. A to skutočne perly boli zo SNP.
Filmy niektoré scény zjednodušujú, prikrášľujú či zdramatizovávajú a to všetko aby divák pri jeho sledovaní nezaspal viď Mephis Bell. Pre mňa je podstatné, keď niekto točí niečo z histórie a tvári sa ako historický učenec, aby to v základnej línii tej histórii zodpovedalo. Preto som veľký fanda ako Bratstva (mimochodom mám ho celé na DVD), Osvobození ale aj Rayna či Tenkej červenej čiary, Tora, Tora, Tora. A preto budem stále tvrdiť, žýe Pearl Harbor je paškvil, zvlášť ako stíhači pilotujú B25. A Sokolovo je podľa mňa úplne v inej kategórii ako napr. Harbor. Tá politika bola nie len vtedy, keď sa točil, ale aj v tom 43. A možno ešte výraznejšia.
![](http://3iap.4fan.cz/orders/podpisy_big/P_Bugs.gif) |
|
Autor |
Plooskie
Letec
![](../images/avatars/Plooskie[36].gif)
Místo: Zlín
Posted on 07.08.2006 20:37 |
|
|
Bugs wrote:
Myslím, chlapci, že vo vojne sa dejú veci pri ktorých by sa nám rozum nie len zastavil ale asi aj pochodoval späť. ...
... tak nějak ... |
|
Autor |
Ondura
Registrovaný uživatel
![](../images/avatars/onda_resize100[47][47].gif)
Místo: Kladno
Posted on 07.08.2006 21:13 |
|
|
Tak tady je seznam co mám, ale jen něco bitvu o Británii, Memfiskou krásku,osvobození atd dávat nebudu, to má snad každej![](../images/smiley/orangesmile.gif)
: Dny zrady
Neporaženi
Uloupená hranice
Osvobození Prahy
Tanková brigáda
Brána k domovu
Sokolovo
Tora,Tora,Tora
Němá barikáda
4 z tanku a pes
Edit: Jo Chrouste nechceš tohle vlákno hodit jen pro nás?
![](http://3iap.4fan.cz/orders/podpisy_big/P_Ondura.gif)
Upraveno: Ondura on 07.08.2006 21:25 |
|
Autor |
Kane
Registrovaný uživatel
Posted on 08.08.2006 08:24 |
|
|
Ondura wrote:
proč?
|
|
Autor |
Holt
Registrovaný uživatel
Posted on 08.08.2006 12:20 |
|
|
Ondura wrote:
TY SNAD PROTI MĚ NĚCO MÁŠ????![](../images/smiley/sm24.gif) ...![](../images/smiley/sm31.gif)
|
Autor |
1stCL_Jamamoto
Registrovaný uživatel
![](../images/avatars/j6tw[23].jpg)
Posted on 09.08.2006 07:48 |
|
|
Pánové, pokud jsem se vás svými příspěvky nějak dotkl, omlouvám se.... když si nejsem ničeho vědom.
Stejně všichni umřeme...
![](http://img385.imageshack.us/img385/1969/killer1gk9.jpg) |
|
Autor |
Kane
Registrovaný uživatel
Posted on 09.08.2006 08:17 |
|
|
1stCL_Jamamoto wrote:
Pánové, pokud jsem se vás svými příspěvky nějak dotkl, omlouvám se.... když si nejsem ničeho vědom.
neblbni ![](../images/smiley/orangewink.gif)
|
|
Autor |
Tajpan
Registrovaný uživatel
Posted on 09.08.2006 09:24 |
|
|
1stCL_Jamamoto wrote:
neblázni ![](../images/smiley/orangewink.gif)
|
|
Autor |
Cassius Chaerea
Letec
Posted on 09.08.2006 10:13 |
|
|
1stCL_Jamamoto wrote:
Pánové, pokud jsem se vás svými příspěvky nějak dotkl, omlouvám se.... když si nejsem ničeho vědom. Klidně blbni a blázni, mě to neva .
Jenom se nesmíte bát, říkat klidně nahlas, co se vám u nás líbí. |
|
Autor |
Krtek
Registrovaný uživatel
![](../images/avatars/Krtek_resize[46].gif)
Posted on 09.08.2006 10:14 |
|
|
co šílíš ??? ![](../images/smiley/orangecool.gif) ![](../images/smiley/orangecool.gif) ![](../images/smiley/orangecool.gif)
![](http://3iap.4fan.cz/orders/podpisy/P_Krtek.gif)
"Nebyl čas zjišťovat kdo je kdo." |
|