3.IAP Stalinovi Sokoli
Domů Diskusní Fórum Foto Galerie Články Odkazy Hledání18.02.2025 04:50
Hangár
O nás
Pravidla letky
Přidej se

Řády a medaile
Hodnosti

Kalendář akcí
Kdo je zde
Anonym Online: 1
Žádný uživatel Online

Registrovaných uživatelů: 260
Neaktivní: 2
Nejnovější: Mira
Téma
Nejnovější téma
Kultura
Klub přátel páte...
eto znaes??!!
Crusader Kings 2
Reporty - ztracené ...
Nejčtenější téma
Klub přátel pá... [1912]
Liw [445]
BAP nebo ŠAP? [430]
Historická fota [368]
Modýlky [309]
Zobrazit vlákno
3.IAP Stalinovi Sokoli | Diskusní Fórum - Verejné | Pokec
Strana2 z 2 < 1 2
Autor RE: Pokryškin a sestřelení padáku
Cassius Chaerea
Letec

Místo: Praha
Posted on 20.04.2006 08:53
Houby ten člověk pokud by přistál na našem uzemí tak je zajatec, ale když přistane na nepřátelským tak je prostě stále funkční nepřítel. Bezbranej seš i když stojíš tváří tvář nepříteli kterej má oproti tobě nabitou pušku, jenom blázen by ti dal čas.
312-902-996
Cassius Chaerea
Letec

Posted on 20.04.2006 09:03
Tajpan wrote:
Cassie
Cassie neviem čo je horšie, robiť svinstvá, schvalovať svinstvá alebo ich ospravedlnovať.
V okamžiku ked niekoho zajmeš,alebo donútiš ísť do člna,padáku stáva sa tvojím zajatcom.
A vlastne je to neozbrojený vojak-civilista. A ozbrojený civilista -vojak.
A útok na neho je vražda.

A ako sa ti tu snažím vysvetliť, útok na človeka, neozbrojeného na padáku je nehumanne a neefektívne.

A kedže odmitaš nejakú humanitu, tak si to radše zrátaj a výjde ti , že je to neefektívne. viz hore.

Aktozy: lenže tý chlapi mali pri sebe zbrane. A boli prekvapený. A mohli spraviť protiopatrenia. Tak ako je stíhací boj. V reálu zväčša ani nevedeli že majú za sebou stíhača, zistili to až ked bolo pozde. ale mali výzbroj a mohli spraviť protiopatrenia. Bojovať. Človek na padáku takú možnosť nemá.

Pilot co riskuje a vyskočí v blízkosti nepřítele, má velkou šanci že jej sejme (proto bylo obvykle že piloti otvírali padáky až těsně nad zemí, jen aby dali nepříteli co nejmenší šanci aby je zabil). Ten člověk není žádnej zajatec pokud (neskáče na tvém území), je to voják, kterej prostě bude zase vojákem a to že pět minut je neozbrojenej, zněj nedělá o nic menší hrozbu pro tebe a tvé lidi.
Hartman sám musel několikrát skákat, kdyby rusáci věděli co všechno jim ještě natropí, věř že by jej pokud by měli možnost zabili jakýmkoli způsobem. Měl by se ten pilot co ho zabil na padáku(teoreticky) styděť? Vždyť zachránil desítky svých lidí.

Upraveno: Cassius Chaerea on 20.04.2006 09:03
312-902-996
VGR_Sup
Registrovaný uživatel

Posted on 20.04.2006 10:25
Tak si matně vzpomínám na vojín Ryana,jak amíci propustili německého vojáka a on se jim pak odvděčil.....

Opakuji,že válka je barbarský akt,kde vládnou pudy sebezáchovy,nervově vypjaté situace,zloba,pomsta.A sebečestnější
chování zní neudělá humánní záležitost.

Co se týká dneška,struktura výzbroje armád dává tušit,že nebude rozdílu mezi frontou a týlem.
Cíle jsou jasné,velké metropole,přehrady,elektrárny,průmyslové aglomerace.Záměr jednoznačný,fronta musí vykrvácet,toho se dosáhne
ekonomickým zhroucením průmyslu a morálním rozložením obyvatelstva.Jak humánní.a hodné člověka nového tisíciletí.

Kubrt
Registrovaný uživatel

Místo: Starý Jičín
Posted on 20.04.2006 13:14
No, být Čechem ve službách RAF a vědět, co dělá doma Gestapo, nevím, nevím, jestli bych se neprohřešil proti své filozofii (viz můj "podpis". Ale o tom asi je ta morální síla.

"Proti zlu zlem ale nestat se grázlem" - Daniel Landa, Chcíply dobrý víly
Plooskie
Letec

Místo: Zlín
Posted on 20.04.2006 14:47
VGR_Sup wrote:
... Cíle jsou jasné,velké metropole,přehrady,elektrárny,průmyslové aglomerace.Záměr jednoznačný,fronta musí vykrvácet,toho se dosáhne
ekonomickým zhroucením průmyslu a morálním rozložením obyvatelstva.Jak humánní.a hodné člověka nového tisíciletí.

Nedá mi to, abych se nepřidal - konkrétně k citované myšlence ... většina větších konfliktů, které se v poslední době odehrály tomu moc neodpovídá - myslím tím teda především ty americké výpady v Iráku - tam se IMHO primárně proti civilistům neválčilo ... možná to je tím, že to byla taková "chvilková" záležitost. Ale jsem přesvědčený, že žádná "velká" válka už nebude mít povahu nějaké fronty. Dnešní technika už přece jenom dává jiné možnosti. Hlavně věřme, že už se žádné "velké" války nedožijeme ...
345-310-828
Mikail
Registrovaný uživatel

Místo: Štatl
Posted on 20.04.2006 14:49
Nevím, jak vy, ale mé informace jsou tyto:
Nalevo padal další letoun, sestřelený Žerděvovou dvojicí, a přede mnou se vznášelo asi deset padáků, z nichž dva se s natrženými vrchlíky řítili rychle k zemi. Část nepřátelské skupiny prchala na západ, pronásledována šesticí jaků, které přiletěli na pomoc.
Vzpoměl jsem si na Ostrovského, kterého fašisté rozstříleli, když se snášel k zemi. Stačilo dát rozkaz a fašista by se živý na zem nedostal.

A.I. Pokryškin, Křídla v boji, Naše vojsko, Praha 1990, str. 345
a pak ještě:
Když jsem po přistání vylezl z letounu, spatřil jsem inženýra pluku pro výzbroj Žmudě, obklopeného piloty i techniky.Bylo jasné, že mu návštěva v Nogajsku nepřinesla nic dobrého. Pohled na jeho tvář mi vzal odvahu se vyptávat. "Těžko se mi to říká, soudruhu majore," začal sám. "Celourodinu postříleli fašisté už v jednačtyřicátém. Všechny, rodiče, ženu a děti," rozplakal se. Nikdo z nás se neubránil slzám...
Sebeupřímnější účastí jsme mu nemohli pomoci, jen nenávist k nepříteli a touha pomstít všechny umučené vzrůstaly. A bylo tomu tak až do konce války.

Tamtéž, str. 343
Toť mé informace...jakýchkoliv dalších úvah a spekulcí se zdržuju, páč jsem válku nezažil, tudíž se k tomu ani nemůžu vyjádřit a jsem tomu navýsost rád!

Kdě ty?
Kubrt
Registrovaný uživatel

Místo: Starý Jičín
Posted on 20.04.2006 15:39
Asi máš "cenzurovanou" verzi, já to opsal přesně tak, jak to mám v knize, ale ne "Křídla v boji" ale "Válka v oblacích".

"Proti zlu zlem ale nestat se grázlem" - Daniel Landa, Chcíply dobrý víly
Mikail
Registrovaný uživatel

Místo: Štatl
Posted on 21.04.2006 08:41
Si myslim že v roce 1990 vyšlo necenzurované vydání... ne ? Jinak jsem to taky opsal přesně a nic sem si nepřidal...spíš bych řek že ty máš cenzurovanou verzi...ale nevím, neuvedls kdy a kdo to vydal...Moje verze je z ruského originálu Poznať sebja v boju, vydaného vydavatelstvím DOSAAF SSSR, Moskva 1986...

Kdě ty?
Bugs
Velitel

Místo: Poprad
Posted on 21.04.2006 12:15
Pokryšky napísal myslím 4 knihy a niekoľko príručiek a učebníc o taktike

Knihy:
Kriľa istrebiteľa - Stíhač
Tvoja početnaja objazanosť -
Nebo vajny - Vojnové nebo, Válka v oblacích
Poznať sebja v baju - Křídla v boji

Knihy Vojnové nebo a Křídla v oblacích sú obsahovo veľmi podobné. Ale niektoré okamžiky sú popisované s miernými odchylkami. Napr. zostrelenie Su2 na začiatku vojny v jednej myslím nie je spomenuté. Kubrt hovorí o knihe Vojnové nebo(Nebo vajny) a Sup o knihe Křídla v boji (Poznať sebja v baju). Táto udalosť je popisovaná v týchto knihách presne tak ako ju obaja opisujete. Skôr sa ale prikláňam k verzii z knihy Vojnové nebo, teda, že to Pokryškin urobil. Nemuselo ísť o cenzúro českého prekladu, ale o cenzúru originálu, ktorý Pokryškin napísal niekedy v 70 rokoch. Po 25 rokoch od skončenia vojny sa už niektoré činy k trojnásobnému nositeľovi titulu Hrdina ZSSR proste nehodili. Pričom Vojnové nebo bolo písané skôr ako Křídla v boji. Vtedy boli ešte útrapy a všetko čo vojna sebou priniesla v čerstvej pamäti.

Na http://vwings.czechlions.cz/upload/3.BAP_UO_Bugs/Fakta%20a%20skuto%C4%8Dnosti/
som hodil pár dokumentov o živote Pokryškina, ak máte chuť, skúste to prelúskať. Na spestrenie je jeden v azbuke.

Upraveno: Bugs on 21.04.2006 12:15
343-964-290
1stCL_Jamamoto
Registrovaný uživatel

Posted on 21.04.2006 15:08
Cassius to bere důsledně...včera se na pádaku zabil o vlastní letadlo....

Stejně všichni umřeme...

289-040-550
glad69
Registrovaný uživatel

Místo: Karviná
Posted on 14.05.2006 20:24
Myslim, ze to nen ijenom otazka vych. fronty. V knize Stihaci eskadra JG 27 jsem cetl, ze nekdy v roce 1957 se v rozhovoru pro noviny Australian Post(myslim) vyjadril Clive Caldwell ve stylu:Ja jsem byl pro je strilet i na padaku, v pripade, ze padali za jejich linii.V pripade, ze padali nekde, kde by se stali val. zajatci jsem je nechaval byt....pak tam bylo neco o Marseillovi, ze prej ho sundali, on vyhopkoval, jim se ho nepodarilo dostat, a jeste ten den sedl do befka a pokracoval v sestrelovani jejich kamaradu.Mozna sem to nenapsal presne,ale tak nejak to tam bylo.
1stCL_Jamamoto
Registrovaný uživatel

Posted on 20.05.2006 09:17
Ono to asi bylo hodně individuální...v denníku JG 51 jsem narazil zase na vyprávění pilota, který byl zle poškozen, když se k němu přihnal americkej stíhač... to poškození evidentně viděl, ale neútočil a místo toho doprovodil německého pilota až téměř na německé letiště....

Stejně všichni umřeme...

289-040-550
Razo
Registrovaný uživatel

Místo: Ústí nad Labem
Posted on 20.05.2006 11:56
Sice to není o letcích, ale je podobné. Viděl jsem na Viasat History dokument či spíše vyprávění německého řidiče tanku. A nic nezatajoval. Vyjádřil se, že přežil jen díky směsici štěstí a zbabělosti.
Vyprávěl, jak po tom, co viděli německé vojáky spoutané a střelené ze zadu do hlavy a již nikdy nebrali zajatce. Jak je nechali dojít na 20m k sobě a pak je roztříleli. Když ho zajali, tak ho vyslíchali a hned vyklopil všechno, co věděl, protože jinak by nepřežil. Druhý den ho osvobodil protiútok a pak se ocitl v zákopu na který útočili tanky a zbaběle se zdrhnul schovat do bunkru na kraji zákopu a díky tomu přežil. Zraněného vojáka, který ho prosil o pomoc tam nechal a utíkal pryč. Nebo jak zraněného kamaráda zastřelil, aby se nedostal do rukou rusů, protože by se nedostali pryč z obklíčení. Také jak ho nechali hlídat samotného poškozený tank uprostřed ruské vesnice se zásobami na 2 dny, že se pro něj vrátí a jak tam pak prožil několik týdnů a nakonec byl jimi živen a pomáhal jim s pracemi kolem domu a jednou se stal vesnickým hrdinou, když vlezl pro vědro, které se utrhlo a spadlo do studny.
Rád by u nich zůstal až d konce války. Měl je rád a oni jeho, ale nakonec pro něj někdo přijel.
A ještě jedna zajímavá scéna. Skupina něm. vojáků utíkajících před postupujícími sovětskými vojsky, samozřejmě úplně bez potravin, narazila na zásobovací sklad a přítomný důstojník jim odmítl bez písemného potvrzení vydat cokoliv. Protože na ně mířili ozbrojené stráže,tak ustoupili. Pak se tam objevila SS jednotka z nákladákem a dožadovala se téhož, ale také neměli potvrzení, takže jim odmítli cokoliv dát. Přítomný důstojník SS to vyřešil tak, že prostě důstojníka zásobovače zastřelil a stráže ohromením se na nic nezmohli a otevřeli bránu.

Upraveno: Razo on 20.05.2006 12:11
319-169-250
1stCL_Jamamoto
Registrovaný uživatel

Posted on 20.05.2006 12:07
No jo.... to je válka...také přidám.... mezi německými piloty se šířily zvěsti o tom, co s nimi dělají ruští vojáci , když je zajmou....jednoho takového pilota sestřelili, on nouzově přistál...po chvíli viděl, jak se k němu blíží skupina vojáků v nějakých hnědých uniformách.... na nic nečekal, vytáhl pistoli a zastřelil se.... ti vojáci byla rumunská hlídka a on přistál na vlastním území...

Stejně všichni umřeme...

289-040-550
Tajpan
Registrovaný uživatel

Posted on 20.05.2006 15:06
počas letnej nemeckej ofenzívy u jednej prieskumnej motorizovanej nemeckej jednotke pristál ruský PO-2. Než sa nemci dostali k lietadlu videli ako ruský dôstojník zastrelil svojho kolegu a potom aj seba.
Pri podrobnejšej prehliadke zistili, že jeden z ruských dôstojníkov je žena.

Strana2 z 2 < 1 2

Přihlášení
Uživatel

Heslo

Registrace
Klikni zde pro registraci.

Zapomenuté heslo?
Požádejte o nové zde..
Poznámky
K odeslání musíte být přihlášen!

Wolf
14.12.2018 19:43
Kubrte a Razo servus...

Cassius Chaerea
20.11.2018 17:03
Stavte se večer někdy na TS SVK.

Cassius Chaerea
20.11.2018 17:02
Ahoj Kubrta a ahoj Razo. http://3iap.4fan.cz/print
.php?type=N&item_id=152

606_Druindin
20.11.2018 10:24
čus borci, Cass to tu asi moc nečte, jak ho uvidím na TSku tak mu řeknu, že tu má nějaky veterány. Nebo se za nim stavte na TSku SVK (www.vwings.net)

Kubrt
20.11.2018 07:56
Zdar, Cassi, co přesně za BoX je třeba pro lítání v dnešní době? Stačí Stalingrad? Možná bych oprášil joy a pedály...Díky...

Razo
20.11.2018 00:01
Jsem to o Davidovi nejdřív vůbec nepobral. Ach jó. 39,život je sviňa.

Razo
19.11.2018 23:51
Teda to koukám, že stránky fungují. Udělali jste mi radost. Je hezké si zavzpomínat.

Kubrt
18.11.2018 17:55
Zdar všem po více než 10-ti letech. Vidím, že naděje na obnovení letky žije? ex 3BAP_Kubrt

Wolf
07.10.2018 17:03
Upřímnou soustrast.

Dryjo
06.10.2018 22:56
Upřímnou soustrast

Archiv poznámek
Překlad: Plooskie
Copyright © 2005