Autor |
RE: Modýlky |
Jacques
Registrovaný uživatel
Místo: Veľké Revištia (SK)
Posted on 23.02.2007 16:38 |
|
|
Agijo wrote:
Jestli můžu, poradím. Jsem spíše modelář teoretik sezásobou modelů pod postelí, ale radit umím
Zkuste si kluci koupit nějakej levnej model např. Jak1 od mastercraftu a zkuste si to na něm, když se vám to nepovede, nic se nestane a když se vám to povede, máte další hezkej model, hodně štěstí a pevnou ruku, jo a trpělivost taky
mastercraft? to počujem prvý krát. Bol som tam ale tam je tak úzky sortiment že z WWII tam je len Avia 199, spit, po-2 a letov. Alebo som bol niekde inde? |
|
Autor |
Agijo
Registrovaný uživatel
Místo: Adamov
Posted on 23.02.2007 16:55 |
|
|
Mastercraf jsou poláci, co přebalujou takový ty nic moc modely
V brně jich máme kupu
"Těžko na cvičišti, lehko na bojišti"
Alexandr Vasiljevič Suvorov |
|
Autor |
Plooskie
Letec
Místo: Zlín
Posted on 23.02.2007 17:08 |
|
|
Hele chlopi, už jsem to cpal na sletu do Plava, ale do vás to klidně nacpu taky ...
Ohledně toho patinování zkuste míň radikální metody než je stříkání barvou. Na to musíte mít minimálně 3 věci - kvalitní vybavení, zručnost a silné nervy
Navrhju vám zkusit méně adrinalinové metody ...
1. - olétání na kov ... tady jsou v zásadě 2 metody. První je náročnější, ale líp vypadá, druhá se líp dělá a taky docela ujde. Ta první je nástřik modelu na exponovaných místech stříbrnou barvou, následné přestříkání kamufláží a opatrné seškrábání kamufláže "až na kov", tzn. postup vpodstatě kopírující realitu. Pokud se to dobře provede, tak je efekt absolutně dokonalý. Tuhle metodu doporučuju především u japonských a částečně i sovětských letadel, kdy v reálu používané nátěrové hmoty nebyly příliš kvalitní a toho "plechu" tam svítilo docela dost ...
Další metodou "olétání" je nanášení stříbrné barvy až na kamufláž. Výsledek není tak realistický, nicméně u menší míry olétání (a menších měřítek) to působí relativně dobře. Pro alikaci doporučuju ostříhat kulatý štětec tak o průměru 3-4 mm na délku tak cca 1-2 mm, tento nástroj lehce namočit do barvy a na papíru vytupovat téměř dosucha a až potom tupováním vyrábět olétání na modelu ...
2. Základní plošné špinění a "vytažení" paneláže - tady se konečně dostávám k těm slibovaným "neinvazivním" postupům ... maximálně se mi osvědčilo používání vodových barev! V potřebách pro výtvarníky (nebo lépe vybaveném papírnictví) si kupte nějakou odstínově vydatnější sadu vodovek, přičemž vybírejte tak, aby tam bylo více odstínů hnědých barev. Následující postupy chtějí trochu experimentování, ale stojí to za to ... rozmícháte barvu (experimentujte právě s hnědými odstíny, popřípadě odstíny použité kamufláže) s větším množstvím vody a prostě tím celý model natřete. Jak říkám, chce to experimentovat s odstíny a "hustotou" barvy, abyste to dostali "do ruky" ... Nezapomínejte na to, že barva vypadá po uschnutí docela jinak, než "za mokra", takže nepropadejte panice! Uvedený postup doporučuju několikrát opakovat s různými odstíny a různou hustotou barevného roztoku a aplikací na různá místa.
Po tom, co aplikujete tohle "plošné" špinění, doporučuju ještě zvýraznit paneláž "zapouštěním" roztoku černé vodovky do rytí. Jednoduše napustíte roztok do tenkého špičatého štětce a špičku potom přiložíte ke spáře v rytí - štětec do ní pěkně "vyteče" ... no, chce to taky trochu cviku ...
Nezapomeňte, že mezi jednotlivými aplikacemi je nutné předchozí vrstvu nechat dobře proschnout ...
3. Špinění detailů a zakouření ... na tohle jsou zase dobré barevné křídy. Ustřihněte si kousek (tak 10x10 cm) jemnějšího šmirglu a na něm obruste trochu křídy (sežeňte si zase nějaké hnědé odstíny, černou a bílou). Zastřiženým malým štětečkem (klidně stejným, jako jste používali na olétání, ale dobře vysušeným!) naberte trochu prachu z křídy a tupováním a roztíráním ho aplikujte na model ... Tímhle se dobře simuluje ušpinění v místech pohybu mechaniků a letců, "zatečeniny" oleje kolem motorů ale především "čmoudy" u výfuků, kompresorů a zbraní ... Speciálně u výfuků se nebojte si pohrát i s jinými odstíny než obligátní černou - šedá, červená, žlutá - to všechno tam užijete. Tady to chce barevné fotky pro inspiraci ...
Snad vám to trochu pomůže ... No a to je zhuba všechno, co k tomu můžu říct ... uffff
|
|
Autor |
Agijo
Registrovaný uživatel
Místo: Adamov
Posted on 23.02.2007 20:46 |
|
|
.... i sovětských letadel, kdy v reálu používané nátěrové hmoty nebyly příliš kvalitní a toho "plechu" tam svítilo docela dost ...
Plooskie, to mě teda řekni jak na ruských březoletech mohlo svítit hodně kovu
Jinak hezký příspěvek, a že by jsi sem hodil pár foteček svých modelů?
"Těžko na cvičišti, lehko na bojišti"
Alexandr Vasiljevič Suvorov |
|
Autor |
Plooskie
Letec
Posted on 23.02.2007 21:56 |
|
|
Už to šlo Agi ...
Ty "čtvrtky" jsou moje poslední kousky, co jsem zplichtil ... ten Hunter navíc ještě není dodělaný. Jsou z roku 2002 - od té doby jsem zrekostruoval 1 byt a 1 barák a modely leží va skříni a ve skříni ... No a po tom modelaření bytových prostor 1:1 jsem propadl Ilovi a na modelařinu nezbývá čas ...
|
|
Autor |
Jacques
Registrovaný uživatel
Posted on 24.02.2007 14:21 |
|
|
Plooskie tá tvoja "Filipínska idylka" je tak pekná, že si ma inšpiroval na to že si asi urobím podobnú krajinku. Už to mám v hlave, pôjde o zostrelené lietadlo (asi Fairey Fulmar) ktoré núdzovo pristálo niekde na lúke pri skalách a pritom sa poriadne otĺklo. Už len aby som mal na to čas... |
|
Autor |
Plooskie
Letec
Posted on 24.02.2007 16:09 |
|
|
No jo Jacqu, proč ne ...
Akorát ti doporučuju minimálně "čtvrtku" (tj. měřítko 1/48), jelikož udělat ve "dvaasedumdesátině" poškození na letadle věrohodně je hóóódně náročné ...
Navíc Tamiya začala dělat techniku v 1/48, vč. několika sad figur, takže by to šlo pěkně oživit ... Na reklamním letáku mají super diorámu z Itálie - je tam taková úzká vesnická cesta s mostíkem, na cestě stojí kolona Shermanů a na mostíku sestřelený Thunderbolt, kterého jeden z těch tanků odtahuje pryč ... ... je to fakt SUPER !!!
Dělají toho docela dost - pro ten tvůj námět si dovedu představit nějakou poušť a k tomu éru u skal bych přidal třeba Cromwela, nebo Pz.III Afrikakorpsu ...
|
|
Autor |
Jacques
Registrovaný uživatel
Posted on 24.02.2007 19:35 |
|
|
Mám rád všetko v jednej mierke. Takže keď už zbieram 1/72 nechcem skočiť do druhej mierky. Navyše mám dva rovnaké modely Fairey Fulmar 1/72. Jeden som už postavil ako "normálny" model a tak druhý urobím ako zostrelenca. A aj tak by som nemal srdce kúpiť si model a potom ho zničiť (nemusí sa to podariť), to by ma veľmi mrzelo, a keď mám jeden navyše tak ho využijem. Ale tú púšť beriem |
|
Autor |
Plooskie
Letec
Posted on 24.02.2007 21:52 |
|
|
Každý svého štěstí strůjce ...
Viděl jsi tohle ?
Je tam napsáno, že Fulmary lítaly na Maltě a podporovaly i vylodění anglánů v severní Africe, takže poušť je tvoje ...
|
|
Autor |
David
Registrovaný uživatel
Místo: Kolín
Posted on 24.02.2007 22:33 |
|
|
(plooskie podívej se kdo ten článek napsal)
1+1=3 (Bernard Werber)
Jsou skvrny které nelze vyčistit bez porušení podstaty látky. (Nápis na lístku z čistírny oděvů) B.Hrabal |
|
Autor |
Jiricek
Registrovaný uživatel
Posted on 24.02.2007 23:26 |
|
|
Klikl jsem si na VALa vpravo dole a stáhnul jsem si vira. Nevím, nakolik je to věc náhody nebo to souvisí s konkrétním odkazem, ale pro jistotu to hlásím. Modýlky jinak krásné |
|
Autor |
Dragon
Registrovaný uživatel
Místo: Brno
Posted on 24.02.2007 23:54 |
|
|
Ano, já to samé Jiříčku... Imageshack je zavirovanej, takže pokud tam někdo přistupujete, tak bacha.
Slúžim letke 3.IAP/BAP ! |
|
Autor |
Plooskie
Letec
Posted on 25.02.2007 11:22 |
|
|
David wrote:
(plooskie podívej se kdo ten článek napsal)
... ...
... víte co je zajímavé - hledal jsem Fulmary na Googlu a našlo mi to mj. i tento odkaz ... jsme definitivně slavní ...
|
|
Autor |
Plooskie
Letec
Posted on 25.02.2007 11:25 |
|
|
Jiricek wrote:
Klikl jsem si na VALa vpravo dole a stáhnul jsem si vira. Nevím, nakolik je to věc náhody nebo to souvisí s konkrétním odkazem, ale pro jistotu to hlásím. Modýlky jinak krásné
... tak v tomhle nejedu Jiříčku ...
Jak píše Drak - používejte prohlížeče, které jsou vybavené možností blokace takovýchle šmejďáckých opičinek. Skalním příznivcům IE doporučuju Avant Browser ...
|
|
Autor |
-RFF-Cmeptb
Registrovaný uživatel
Posted on 29.03.2007 10:38 |
|
|
Kokpit FW190 D9
|
|
Autor |
Sap
Registrovaný uživatel
Místo: Bratislava (SK)
Posted on 30.03.2007 01:43 |
|
|
Jiricek wrote:
Klikl jsem si na VALa vpravo dole a stáhnul jsem si vira. Nevím, nakolik je to věc náhody nebo to souvisí s konkrétním odkazem, ale pro jistotu to hlásím. Modýlky jinak krásné
... tak v tomhle nejedu Jiříčku ...
Jak píše Drak - používejte prohlížeče, které jsou vybavené možností blokace takovýchle šmejďáckých opičinek. Skalním příznivcům IE doporučuju Avant Browser ...
Nasi informatici sa ozvali
V prvom rade to zavisi ako mas nastveny prehliadac a co vsetko mas povolene/zakazane. Ak tam mozes od ActiveX po Java applety bezat vsetko, tak sa ti sice kazda stranka bezi v plnej krase, ale necuduj sa ze chitis vyrus
Slúžim letke 3.IAP/BAP ! |
|
Autor |
Chroust
Registrovaný uživatel
Místo: Zábřeh
Posted on 30.03.2007 06:44 |
|
|
Sap si zase po mesici neceho vsiml....to je celej on |
|
Autor |
Jacques
Registrovaný uživatel
Posted on 03.05.2007 15:24 |
|
|
Splašil som niekde zopár už hotových modelov zadara, lenže sú tak blbo amatérsky urobené (asi to robilo nejaké malé decko) že sa ich chystám zreštavrovať a urobiť posvojom. A keďže viem že sú tu nejakí skúsení modelári pýtam sa :
1. Ako bezpečne odstránim dekály, aby som ich mohol následne zasa použiť, ale nie hneď po odlepení.
2.Ako odstránem náter robený emailovými farbami, ale aby som nepoškodil paneláž.
3.Čím sa dá očistiť sklíčko kabíny zasvinené od lepidla.
Nikdy nehovor, že sa niečo nedá urobiť, pretože sa nájde taký blbec, ktorý nevie že sa to nedá, a aj tak to urobí... |
|
Autor |
David
Registrovaný uživatel
Místo: Kolín
Posted on 03.05.2007 22:22 |
|
|
Vraž to do louhu a rozebere se ti to na jednotlivý dílky ,odbarvený očištěný od lepidla .....jen opatrně ...radši řidčí roztok a nechat to dýl .....
Sám s tím nemám skušenosti ,ale slyšel jsem ,že to prej maká na 100%
1+1=3 (Bernard Werber)
Jsou skvrny které nelze vyčistit bez porušení podstaty látky. (Nápis na lístku z čistírny oděvů) B.Hrabal |
|
Autor |
Panek
Registrovaný uživatel
Místo: Letohrad
Posted on 04.05.2007 07:38 |
|
|
Sklíčko? Jestli je to plexi, tak je to poleptané. A máš smůlu
Leda to nějak rozleštit leštěnkou na nábytek a flanelovým hadrem.
Nahoru můžeš. Dolů musíš! |
|