3.IAP Stalinovi Sokoli
Domů Diskusní Fórum Foto Galerie Články Odkazy Hledání22.11.2024 12:46
Hangár
O nás
Pravidla letky
Přidej se

Řády a medaile
Hodnosti

Kalendář akcí
Kdo je zde
Anonym Online: 2
Žádný uživatel Online

Registrovaných uživatelů: 260
Neaktivní: 2
Nejnovější: Mira
Téma
Nejnovější téma
Kultura
Klub přátel páte...
eto znaes??!!
Crusader Kings 2
Reporty - ztracené ...
Nejčtenější téma
Klub přátel pá... [1912]
Liw [445]
BAP nebo ŠAP? [430]
Historická fota [368]
Modýlky [309]
Zobrazit vlákno
3.IAP Stalinovi Sokoli | Diskusní Fórum - Verejné | 3.IAP/BAP - Společné akce
Strana1 z 2 1 2 >
Autor Jiříčkovy štuky No1
Velka Mrkev
Velitel

Posted on 26.10.2005 00:36
Reportýýýý :

Hlavně od Dazze. Mám od Lionů zprávy a nejsou moc lichotivé. Chci vědět jak to tam probíhalo. Mesisk
Autor RE: Jiříčkovy štuky No1
Dazz
Registrovaný uživatel

Posted on 26.10.2005 08:25
JJ už je to tady
Takže start OK, jen mě překvapil celkem dlouhý rozjezd a neochota se zvednout. Pak jsme s Igorem zamířili na sever do našeho prostoru a ve dvojici začali patrolovat. S Ikarem jsme byli dohodnutí a pravidelně jsem mu hlásil polohu a výšku s tím že McMatry byl předsunutá hlídka a hlídkoval více na sever, Ikar visel někde nad náma bez vizuálního kontaktu.
S Igorem jsem se pohybovali v sektorech K10-L11 v letové hladině 4200 - 4700 m. Musím ještě dodat, že mě zaskočila velká nestabilita Jak-7B v plně naloženém stavu.
Jako první podala informaci o nepříteli naše předsunutá hlídka (tuším McMarty). Zamířil jsem do předpokládaného směru setkání s nepřítelem. Asi po dvou minutách letu jsem uviděl souboj (taky podle TS již byli všechny naše La v souboji) a v levo níže skupinu letících štuk. Nepřítel přilétal zhruba ze sekoru K12 směrem na Maloakhangelsk. Oznámil jsem Igorovi, že jdeme na štuky. Naletěl jsem si do pozice a v rychlosti zaůtočil kulomety a kanónem na poslední Ju-87 která byla trošku mimo vzornou sestavu. Viděl jsem pár zásahů, ale asi nic vážného. Při průletu mi štuka udělal díru do nádrže. Po průletu jsem se dostal nad štuky, cehož jsem využil a tentokrát na ně zaútočil kolmo shora. Tentokrát bez úspěchu. Igor útočil celou dobu se mnou. Znova jsem chtěl zautočit na štuky a začal jsem se k nim zezadu přibližovat (chtěl jse útočit zespodu, jelikož Jak již stratil energii a stoupání nad štuky by zabralo příliš mnoho času). Při přiblížení ke štukám mi Fw proděravěl celé levé křídlo a Jak se stal prakticky neovladatelný. Asi o minutu později to odnesl Igor. I s děravým křídlem jsem pokračoval za štukama a snažil se je poškodit, bohužel letoun byl již neovladatelný a já skončil v zemi.

Poznatky:
- Jak-7B hrozné letadlo, rakety si již nikdy neberu jelikož podstatně zhoršuji vlastnosti už tak hrozného stroje, navíc jsme létali s téměř plnýma nádržema, za další Jak-7B nejde vyvážit na směrovku jako většina Sovětských letadel
- frajeři z 313 to na coop asi moc neumí, podávali nedostatečné hlášení na TS, neinformovali Messikuvu skupinu i když první viděli nepřítele, neinformovali o své smrti ani co se s nima děje, příliš brzy zemřeli na to jaké měli stroje

Jinak moc povedená akce (až na technické problémy)
Opakovat, opakovat, opakovat !!!

P.S. zajímalo by mě co má Falkon za připojení, že to baz problémů unese tolik lidí.
_Vasilij
Letec

Místo: Zašová
Posted on 26.10.2005 09:59
Mno..Startujeme s Chroustem za Dazzem a ihned po startu letime nad vesnici do F8 , odtud do H10 kde máme vizuální kontakt s messikovou skupinou. tam nam byl pridelen kurs 270 a tak jsme leteli na zapad, po asi cca 2 min letu , kdyz jsme se nachazeli zhruba v sektoru G11 jsme dostali od Dazze hlaseni o stukach priletajicich ze severu na mesto Maloarkhangelsk. Okamzite tocime zpet na vychod a na plny plyn se tam snazime dostat co nejdriv. Jenze jsme docela daleko a tak Stuky mezitim odbombardovaly a uz jsou na ceste domu, opravuji tedy kurs mirne severne, abych si jim nadbenhul, no a po chvili mam dva kontakty v nasi vysce na 9 hodine. Ohlasuji kontakty a v domeni ze by to mohly byt ony stuky (jelikoz leteli na sever) se za nima s Chroustem poustime. Nutno podotknout, ze jsme zustali sami, jelikoz messikuv cover byl pri letu na maloarkhangelsk rychlejsi a asi se tam nekde v te oblasti zapletl do boje. No a tak letime za tema kontaktama, kdyz u Tagina oba body otaceji na nas a nakonec se z nich vyklubou Fokace. Do boje se nepoustime a snazime se uniknout prizemnim letem na jih . Fw nas nastesti nepronasleduji a tak opet stoupame. Mezitim nad Tagino doletel messik a zapletl se tam s tema kontaktama, tak se s Chroustem otacime a odhazujeme raketky (ah jo , skoda jich....ty mely jit do stuk a ne do vzduchoprazdna ) a jdeme Messikovi na pomoc. Dochazi k souboji, messik a chroust pri zemi toci s fokacama, ja drzim zkratka dalsiho co se chystal na ne zoomovat . bohuzel pak doslo k vypadku TS a ztratil jsem prehled (Normalne to by clovek neveril jak 2min vypadek narusi let a prehled o boji.)... takze jsem pak letel chvilku sam...no a kousicek odemne FW, tak jsem se s nim parkrat protocil, on pak letel nekam dolu, tak ja za nim, a on padal na nejaky doty v souboji pri zemi, tak jsem si na nej pockal a trosku ho osil...ze mu teklo palivo (myslim ze to byl Knife) ...On pak letel domu a ja uz taky zadne dalsi kontakty nevidel.
Jak sme nahodili zase TS tak chroustik mi oznamil ze po souboji tam nekde pristal v poli, tak jsem tedy nabral kurs domu . To ze jsem pri pristani ohnul vrtuli a jeste k tomu prejel celou drahu a pri rychlosti 20Km/h v trave za drahou urval podvozek uz radsi rikat nebudu.

Mno a zaver?
Skoda ze jsme nestihli ty stuky, jelikoz to byl nas hlavni a jediny cil. No a ted uz je jen otazkou jestli jsme se tam pak meli pripojit do souboje se stihaci anebo letet hned domu, kdyz jsme stuky propasli. Ja bych to spis videl ze jsme meli letet domu, jelikoz jsme byli bitevni stihaci s raketama. Aspon bychom se oba vratili v poradku. Navic jsme nemeli typy na stihani a to nemluvim o tech podvesech co jeste zhorsovaly letove vlastnosti. Takze tady za to spatne rozhodnuti beru zodpovednost. No a to byla rekl bych jedina chybka. Jinak ty vypadky TS byly docela neprijemne

...ale pekna mise ...fakt ze jo

Kane
Registrovaný uživatel

Posted on 26.10.2005 10:18
Startoval jsem se skupinou vedenou Messikem jako jeho číslo (158 IAP, Jak 9), chvílí jsme patrolovaly v daném sektoru. (Tady bych chtěl podotknou, že když hlásím, že nestíhám, tak to znamená že jsem všechno už třikrát překontroloval, klapky, směs, kompresor, úhel vrtule, mám vytrimováno, skoro vařím, padák mi z kabiny nečumí a už rozhodně to nedělám naschvál )
Pak přišla hláška o bojích, potvrzuji čtyři doty na 10 a padá TS. Pak mám v hlavě maglajs a zaboha nevím co se dělo, pomalu mi došlo že nejsem postižen jen já a snažím se najít vedoucího. Nacházím skupinku pixelů a k velké radosti se mu posazuji na 4 hodinu, jenže není ero jako ero, a mě dochází že Messík rozhodně neletí v FW 190. Útočím, střílím a světe div se zasahuji. FW190 pouští kouř a prchá na sever. Odpoutal jsem se a hledám kontakty, bohužel jsem nic nezahlédl, v četovém řádku nic, tak nasazuji klesavý severní kurz s myšlenkou že třeba narazím na ustupující štuky. Místo štuk doháním v H1000 30km JZ od Orla postiženého Fokra. Kouří ale v pohodě letí, rozhoduji se že ho dorazím a útočím z šesté hodiny, když chci zahájit palbu z 150m, vytahuje podvozek, povoluji křečovité sevření na páce, přelétávám a mávám. Čekám až dosedne, a jsem svědkem jak se rozbíjí???? při nouzovém přistání (tady tomu nerozumím, Farmář napsal že to jen lehce opřel o vrtuli, já viděl rozsekané letadlo a hra mi ho připsala jako sestřel).
Každopádně ještě jednou mávám, bliknu na pozdrav a mažu zpátky na J, ještě dvakrát jsem zpozoroval střelbu a dotazoval jsem se po pozici, nic jsem nenašel a nebylo mi odpovězeno.
Začal jsem být malinko nervózní z absence palivoměru, a ztráty pojmu o čase. Ještě jsem chvíli patroloval v prostoru J od Tafoglia?(snad se to tak píše) a po zjištění že jsme ve vzduchu už jen čtyři? jdu na přistání na naše nejbližší letiště. Roluji na stojánku, zatahuji klapky, vypínám motor a zapaluji si cigaretu.
Nárokuji si jeden sestřel FW 190.

PS: Messíku na tvou hláškur0;Káně kouříšr0; jsem upravil kompresor a směs automaticky, nezkoumal jsem jestli kouřím či ne. Tak mohla vzniknou tvá domněnka že mě vidíš. Osobně jsem tomu také nerozuměl jak mě můžeš vidět a já tebe ne, ale bral jsem to jako hlas boží

edit: abych nahodil TS musím vypnout ila, přes lištu mi to pak hrozně cuká

Upraveno: Kane on 26.10.2005 10:37
233-288-002
Chroust
Registrovaný uživatel

Místo: Zábřeh
Posted on 26.10.2005 10:27
Kane jen poznamka...myslim ze jde TS nastavit aby se po vypadku zkusil za chvilku zase pripojit..
154072332
Velka Mrkev
Velitel

Posted on 26.10.2005 11:13
Dobře, psát pŕiblížení nebudu to už zpracoval Káně. Přilítli jsme k Maloarchangelsku, druhá skupina komplet mrtvá. Najednou vidím osamocený dot letící jižně na západ od Maloarchangelska , posílám na něj Flyma a Plavaa. S kánětem zatím hledáme dál. Najednou Momo hlásí kontakty u Tagina, s kánětem tam frčíme, Flym tam byl dřív a už se dokázali pod tíhou stíhačů nějak ztratit. Za káněte se pověsil Fokáč asi tak na 5km daleko a pomalu se dotahoval , nařídil jsem Káněti ať drží kurs a sám jsme to prudkou levou stočil za káněte a udělal průlet na fokáče. Varovná dávka Fokáče zahnala dolů. S kánětem se zase dáváme dohromady. Pak vypadl TS a spolupráce šlapostupně ke dnu.. už jako samotář se věším za dvojic dotů, myslel jsem ,že je to Momo a Chroust, letím za nima asi 2 minuty , doháním je a asi 400 metrů od nich spatřím, že to jsou fokové. Přiblížím se na 180 metrů a v moment kdy mačkám spoušt začal fokáč brejkovat. Fučida mu dal na poslední chvílu echo. Fokáč koupil tři rány , propadl se do vývrtky, já přitáhl a už to zas na něj valim a ještě dvě 20 do kabiny.. Poté zdrhal s tekoucim palivem nad lesem dom a dělal návnadu pro Fučidu. To už jsem se s nim pustil do boje a po jeho neopatrnosti jsem mu poslal jednu dvacítku do ocasu.. Bohužel nic mu to neudělalo. Za chvílu se přiblížil Chroust ke mě a dole jsme se pustili do těch foků..párkrát jsem na ts musel Chrousta varovat před Fučidou na poslední chvíly jinak by z něj udělal fašírku. Pak Chroustík varoval i mě. No pak to bylo nepřehledný ale jeden Fok mě ošil do křídla a já to pakoval dom. Fučida mě dorazil neschopného cokoliv udělat, asi 50 metrů nad zemí.
Kane
Registrovaný uživatel

Posted on 26.10.2005 13:02
týýýjo...čumím jaké mám okno
233-288-002
Velka Mrkev
Velitel

Posted on 26.10.2005 14:00
To si snad nepamatuješ jak sem se vztekal že nedržíš ten kurs co jsem řekl a začal jsi točit ?
Kane
Registrovaný uživatel

Posted on 26.10.2005 14:11
už si rovzpomínám to jako že by šlo o neuposlechnutí přímého rozkazu? nebo jsem to jen lehce stáčel, protože jsem nechtěl toho dota ztratit z očí? asi je toho na mě poslední dobou mocasi jsem neměl dopíjet po přistání to červené vínoasi bych si toho víc pamatoval nebo to možná bylo tou horečkou co se mnou cloumala kurňa a nebo to bude obraný mechanizmus, a moje paměŤ automaticky vytlačí to co nestojí za to si pamatovat
233-288-002
plavoo
Registrovaný uživatel

Místo: SR_Martin
Posted on 26.10.2005 15:16
let v yak9 ako dvojka flymovi

vzlet, zaradenie za flyma a let podla messikovych pokynov. nevidime ho az kym nie sme nad mestom tam sa zoradime a letime spolu. po dostani hlasenia ze utok stuk nie je v nasom sektore letima na ne. flym hlasi ze sa radi za niaky kontakt, ja som trocha dalej a pozorujem ako sa za neho staca dot. tocim nan on si ma asi vsimol pusta flyma.. mam ho pred sebov utocim ale asi som ho nezasiahol fokac toci dole a ja ho pustam. chvilu hladam flyma radim sa zan a potom padne ts. od velitela som dostal povolenie na volny lov co som si prelozil trocha po svojom.. obzeram sa okolo nic nevidim.. povedal som si ze pojdem postrasit pristavajuce stuky a letim nad orel. (niekto vravel ze budu prilietat od severu) nad mestom fusty flak a 2 prazdne letiska, tocom to spet na juh. nad nasim sektorom pri zemi vidim strelbu. podari sa mi pripojit na ts (uplne som zabudol ze mam namapovane klavesy na pripojenie sa na ts3iap). vidim 2 dva foky a jedneho jaka podla ts viem ze je to chrust poskodil jednaho foka kt zacal pustat palivo.. ja sa pustam za tym co ide po chrustovi, uvidi ma a zdrha.. idem za nim bol asi v 3km klesol som do 700-1000m s tym ze si ma nevsimne a ja si ho vyzobnem pri pristavani.. (chyba) bol to fuci a doviedol ma mad niake mesto kt bolo velmi zaflakovane, dostal som to do vyskovky. este som chcel ujst ale asi po 1/2min mi doslo palivo a iba pozorujem ako sa na mna spusta fokk.. utok som prezil ale bez motora a vyskovky som to rozbil o zem..

a nebite ma za moju zbrklost

Lejtenant 3.BAP_Plavoo

nebolo by odveci,
dat si jedno poldeci..
poldeci aj deci,
nebolo by odveci...

Upraveno: plavoo on 26.10.2005 15:17
206363786
Velka Mrkev
Velitel

Posted on 26.10.2005 15:40
zbrklý je Momo , toto byla sebevražda Plavoo.
Autor RE: Jiříčkovy štuky
Igor
Registrovaný uživatel

Místo: Brno
Posted on 26.10.2005 15:42
Vše probíhalo jak popsal Dazz.
Tedy jen popis vlastního ůtoku a událostí kdy sem se od něj oddělil.
Při vlastním ůtoku sme měly ideální podmínky.
Nepřítel letěl v protisměru a navíc bylo dostatek převýšení.
Hned jak Dazz zahlásil že je vidí tak sem mu z blízka začal okukovat ocas.
Provedli sme půl výkrut a střemhlav se na ně vrhly.
Dosud vše probíhalo jako v učebnici.
Dazz hlásí "beru si toho opozdilce" tak sem si vybral dalšího ve formaci na kraji.
Sapadl sem za něj jak dělová koule. Střílely celkem přesně ale měl sem hoodně rychlosti takže klucí málo předsadily,navíc sem se schval pod ně takže střílet nemohly.
Tak moc sem se soustředil abych těma raketama trefil že sem nějak pozapoměl na olověnou zátěž v nose kterou každej rozumnej chachar použije dřív než rakety...ale ignor nee
No v ideální sřelecké posici může minout jen ůplnej slepejš a nebo já..
A to hned dvakrát.
Po prvním utoku sem je předlít a s dostatkem energie sem přešel do vetikály nechal se podletět a zahájil druhej utok stejným způsobem se stejným výsledkem a stejnou chybou .
Takže sem vystřelil jen dvě rakety a ani jedinou kuli,protože během další vertikály mi Dazz hlásí že ne něj ůtočí Fokáč ať si dám pozor..
Ohlídnu se a vidím že za krátko nic vidět nebudu..
Zběsile sem škubnul kniplem a dávka zasáhla ocsní plochy.Výškovka přestala reagovat.
Teda ne docela ale asi z ní vlály cáry potahu takže reagovala asi jak já v 6.35 než si dám kafe.
No a zbytek byl už krátký.Pokusy o sudový výkrut bez funkčních osacnich ploch - marné.
Tak mi zbylo jen klesat a tak nějak se kývat a otáčet na křidýlkách.
Dlužno podotknout že sem se vrtěl tak učínně že podruhé se do mě fokouš netrefil.
Zkusil sem i vytáhnout klapky a podvozek v domění že mě snad předletí a budu mít čas vyskočit nebo že se mu snad i ztratím ale vše marné.Na konec při zoufalém pokusu o nouzové přistání mě zradíl horlivý leč neuvědomělý krtek.Jeho dílo bylo příčinou detonace paliva nejistého oktanového čísla a následná zkáza březoletu byla i zkázou mojí.

uf to sem se vyčerpal...
200903750 www.autosolid.cz
Kane
Registrovaný uživatel

Posted on 26.10.2005 15:52
Messiku Ty si mi teda nasadil brouka, včera toho na mě bylo moc a fakt si nepamatuji všechno, ale rozhodně nejsem ten co si prosazuje vlastní vůli, nedělá mi problém poslechnout rozkaz. Narvu to klidně do země když to bude příkazem, muselo tam byt něco jineho...nevím, třeba jsem ti nerozuměl (to ts je někdy příšerný a lovím každé druhé slovo) a nebo jsem fakt sledoval toho dota a ujelo mi to? fakt nevím...kdybych si byl vědom že jsem udělal pitchovinu vědomě, omluvil bych se, ale takhle fakt nevim
233-288-002
plavoo
Registrovaný uživatel

Místo: SR_Martin
Posted on 26.10.2005 15:55
teraz uz viem..nabuduce to bude lepsie

Lejtenant 3.BAP_Plavoo

nebolo by odveci,
dat si jedno poldeci..
poldeci aj deci,
nebolo by odveci...
206363786
Velka Mrkev
Velitel

Posted on 26.10.2005 16:36
Káně nic hroznýho , neboj.

Plavoo dobře.
_Vasilij
Letec

Posted on 26.10.2005 19:15
Messik wrote:
zbrklý je Momo , toto byla sebevražda Plavoo.

a NE A NE A NE A NE ....nejsem ZBRKLY
...já mám jen velmi rychlé reakce na neustále se měnící stav během bitvy....nebo jak to říct jinak?..třeba že mám dobrý reflex

Velka Mrkev
Velitel

Posted on 26.10.2005 20:15
hodil jsem řeč s Fučidou. On odhadl svoje piloty já svoje. Hádej koho hned uhádl když sem řekl zbrklouš. Hádej můžeš víckrát.
_Vasilij
Letec

Posted on 27.10.2005 15:13
... Káně?...Chroust?....Dazz?......
ježiš já fakt nevím, nějaká nápověda?

Velka Mrkev
Velitel

Posted on 27.10.2005 16:31
Jo tři A)Momo B)Momo C)Momo nebo snad chceš Chrousta na telefonu?:)

Upraveno: Velka Mrkev on 27.10.2005 16:32
_Vasilij
Letec

Posted on 27.10.2005 17:31
Chroustéééééé

Strana1 z 2 1 2 >

Přihlášení
Uživatel

Heslo

Registrace
Klikni zde pro registraci.

Zapomenuté heslo?
Požádejte o nové zde..
Poznámky
K odeslání musíte být přihlášen!

Wolf
14.12.2018 19:43
Kubrte a Razo servus...

Cassius Chaerea
20.11.2018 17:03
Stavte se večer někdy na TS SVK.

Cassius Chaerea
20.11.2018 17:02
Ahoj Kubrta a ahoj Razo. http://3iap.4fan.cz/print
.php?type=N&item_id=152

606_Druindin
20.11.2018 10:24
čus borci, Cass to tu asi moc nečte, jak ho uvidím na TSku tak mu řeknu, že tu má nějaky veterány. Nebo se za nim stavte na TSku SVK (www.vwings.net)

Kubrt
20.11.2018 07:56
Zdar, Cassi, co přesně za BoX je třeba pro lítání v dnešní době? Stačí Stalingrad? Možná bych oprášil joy a pedály...Díky...

Razo
20.11.2018 00:01
Jsem to o Davidovi nejdřív vůbec nepobral. Ach jó. 39,život je sviňa.

Razo
19.11.2018 23:51
Teda to koukám, že stránky fungují. Udělali jste mi radost. Je hezké si zavzpomínat.

Kubrt
18.11.2018 17:55
Zdar všem po více než 10-ti letech. Vidím, že naděje na obnovení letky žije? ex 3BAP_Kubrt

Wolf
07.10.2018 17:03
Upřímnou soustrast.

Dryjo
06.10.2018 22:56
Upřímnou soustrast

Archiv poznámek
Překlad: Plooskie
Copyright © 2005