3.IAP Stalinovi Sokoli
Domů Diskusní Fórum Foto Galerie Články Odkazy Hledání28.11.2024 17:09
Hangár
O nás
Pravidla letky
Přidej se

Řády a medaile
Hodnosti

Kalendář akcí
Kdo je zde
Anonym Online: 1
Žádný uživatel Online

Registrovaných uživatelů: 260
Neaktivní: 2
Nejnovější: Mira
Téma
Nejnovější téma
Kultura
Klub přátel páte...
eto znaes??!!
Crusader Kings 2
Reporty - ztracené ...
Nejčtenější téma
Klub přátel pá... [1912]
Liw [445]
BAP nebo ŠAP? [430]
Historická fota [368]
Modýlky [309]
Zobrazit vlákno
3.IAP Stalinovi Sokoli | Informační zdroje - Verejné | Knihy
Strana5 z 11 << < 2 3 4 5 6 7 8 > >>
Autor RE: Literatura zaměřená o střelcích VVS
Dragon
Registrovaný uživatel

Místo: Brno
Posted on 06.02.2007 10:56
310_BlueL wrote:
co do avioniky a systemu pasivni ochrany 100% F-15 a F-22
ano MiG-15 byl lepsi nez F-86

nikde jsem si nevsiml ze by js Ty kdekoli uved jakekoli zdroje z kterych si cerpal ty ale to se taky nestalo... a pls nepodsouvej nam tady veci ktery nikdo nerek...

Ehm...
Západními odpovídajícími letouny jsou: F-16, Mirage 2000, Tornado, J37 Viggen, F-18. MiG-29 byl původně navržen pro vedení vzdušného boje na krátké vzdálenosti jako náhrada typů MiG-21, MiG-23, Su-15 a Su-17 a jako protivník amerických F-14, F-15, F-16 a F-18. Měl sloužit pro PVO malého území, strategických objektů a uskupení vojsk. Pozdější verze již mohou útočit i na pozemní nebo námořní cíle. I podle amerických odborníků převyšují MiG-29 a Su-27 všechny stíhací letouny USAF včetně F-15. Byl to v prvé řadě právě tento fakt, který zdůvodnil nutnost vysokých investic do vývoje nového stíhacího letounu F-22.

Proč se se Západními letouny srovnává častěji MiG-29 než lepší Su-27 ?
Přestože má Su-27 větší výkon a pokročilejší avioniku, je MiG-29 spíše potencionalním protivníkem Západních strojů. Su-27 neslouží v tolika armádách mimo státy bývalého SSSR. MiG-29 slouží u 10 až 15 letectev v celém světě, kdežto Su-27 slouží kromě zemí bývalého SSSR pouze v Číně, Vietnamu, Indii a několika dalších zemích. V Číně je to 50 kusů a ve Vietnamu 12. V Indii se předpokládá 20 až 30 strojů. Naproti tomu MiGů-29 létá po světě asi 300 (mimo státy bývalého SSSR).

Zdroj: http://www.military.cz/russia/air/mig/Mig_29/mig_29.htm

Když prolezete tyhle stránky, tak se dozvíte, že rusáci jsou mnohem dál, než amíci, i co se nové avioniky týče

Slúžim letke 3.IAP/BAP !
Agijo
Registrovaný uživatel

Místo: Adamov
Posted on 06.02.2007 11:03
A hlavně, s letouny rodiny SU27 se žádné letadlo srovnávat nemůže, není co, ve všem jsou horší

Edit: udělej s jakýmkoli americkým letadlem KOBRU

Edit 2: http://www.youtube.com/watch?v=J1o3rov7cB4 pravda je to SU 37

"Těžko na cvičišti, lehko na bojišti"
Alexandr Vasiljevič Suvorov

Upraveno: Agijo on 06.02.2007 11:10
304210779 www.blajkec.ic.cz
Agijo
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 11:12
310_BlueL wrote:
nikde jsem si nevsiml ze by js Ty kdekoli uved jakekoli zdroje z kterych si cerpal ty ale to se taky nestalo... a pls nepodsouvej nam tady veci ktery nikdo nerek...

Rozdíl je v tom, že já jsem na nikoho neútočil ve smylu, odkud čerpáš, jaké máš podklady, to je ten zásadní rozdíl.

1stCL_BlueL
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 11:22
Agijo wrote:
310_BlueL wrote:

Rozdíl je v tom, že já jsem na nikoho neútočil ve smylu, odkud čerpáš, jaké máš podklady, to je ten zásadní rozdíl.

tobě to přijde jako útočení?
Agijo
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 11:31
Aj aj, teď začneme slovíčkařit a pak začneme hledat pravopisné chyby?

1stCL_BlueL
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 11:35
Agijo wrote:
Aj aj, teď začneme slovíčkařit a pak začneme hledat pravopisné chyby?

ne proc? todle neni slovíčkaření...
1stCL_Fucida
Registrovaný uživatel

Místo: Gartenzaun
Posted on 06.02.2007 11:37
Ad MiG-15 vs. F86:

Jsem zastáncem myšlenky, že Sabre byl přecijen dál. Ano, MiG jasně překonával ostatní stíhací stroje amerického letectva, ale jeho jediná skutečná výhoda spočívala zřejmě ve výzbroji při útocích na bombardéry a pak snad ve výkonech v extrémních výškách.

Je zajímavé, jak pevně je zakořeněna představa, že MiG-15 byl o tolik lepší, ale vlastně nikdo neřekne v čem byl lepší. Krom několika výjimek (Finsko vs. SSSR) by se totiž jednalo asi o jediný případ, kdy letectvo s výrazně silnějšími stroji dostalo nehorázně naprdel . Kolik to bylo v Koreji? 5:1, 10:1 pro západ? Onehdá na Discovery běžel skvělý dokument, ve kterém dostali bývalí korejští stíhači možnost vyzkoušet jak MiG-15, tak i F86 (Severní Korejec a Amík). Kdo ví, jak moc to bylo přibarvené, ale celý dokument vypadal pojatý velmi seriozně - nejhezčí okamžik nastal ve chvíli, kdy Korejec usedl do F86, podíval se dozadu a řekl něco ve smyslu: "Bože, já tam vidím!". F86 na tom údajně co se výhledu týče o několik tříd lépe, i když se to na první pohled zdát nemusí. Stejně tak údajně i celková ovladatelnost a sladění sil v řízení zcela jednoznačně bylo pro americkou stíhačku. Výzbroj se ve stíhacím boji ukazovala také jako vhodnější - vypíchnuta byla především zcela rozdílná balistika zbraní a poměrně nízké množství nesené munice v MiGu, naopak ale potvrzena její devastující účinnost na bombardéry. Teď si nejsem jistý, ale snad tam Korejec narážel i na nespolehlivost kanonů, se kterou se potýkali.

Když se k tomu přidala americká taktika, tak už v soubojích nebylo moc o čem diskutovat a výsledky mluví za vše.

F15 vs. MiG-29
MiG-29 je skutečně pěkné a výkonné letadlo, v těsném dogfightu by i díky svému přilbovému zaměřovači jistě mohl slavit úspěch a americkou stíhačku sundat. Jenže to by mohl i I-16 proti Fw 190. Jediný problém je ten, že Američan nemá nejmenší potřebu se k Rusovi přibližovat protože ho díky své avionice vidí mnohem dříve a může ho zasáhnout na větší vzdálenost. Pokud se netrefí, tak jednoduše otočí a maže pryč, aniž by MiG-29 dostal šanci jej doletět. Trochu jako Fw 190 proti Išakovi.

Stále dokola slyším, jak přední západní experti vyzdvihují možnosti MiGů/Su nad F-15/16. Ale že by někdo citoval konkrétního člověka..nebo to nějak upřesnil, v čem je vlastně Rus lepší? Já totiž pouze slyšel, že někdo říkal, nikoliv jak to říkal.

F22 vs. Su-27:
To nemá smysl porovnávat, je tu generační rozdíl.

335209276
Agijo
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 12:00
F22 vs. Su-27:

Fučido, proč nemá cenu porovnávat F22 a SU27 (včetně odvozených typů)?
SU 27, SU 33, SU 35, SU37 je jednoznačně lepší než F22.

F15 vs. MiG-29
MiG-29 je skutečně pěkné a výkonné letadlo, v těsném dogfightu by i díky svému přilbovému zaměřovači jistě mohl slavit úspěch a americkou stíhačku sundat. Jenže to by mohl i I-16 proti Fw 190. Jediný problém je ten, že Američan nemá nejmenší potřebu se k Rusovi přibližovat protože ho díky své avionice vidí mnohem dříve a může ho zasáhnout na větší vzdálenost. Pokud se netrefí, tak jednoduše otočí a maže pryč, aniž by MiG-29 dostal šanci jej doletět. Trochu jako Fw 190 proti Išakovi.

Ony ruské rakety jsou na vysoké úrovni srovnatelné s US, takže toto tvé srovnání značně pokulhává. Navíc i v obraně před raketou hrají roli manévrovací schopnosti stroje.

Onehdá na Discovery běžel skvělý dokument, ve kterém dostali bývalí korejští stíhači možnost vyzkoušet jak MiG-15, tak i F86 (Severní Korejec a Amík).

Samozřejmě americký dokument a co to je za severního korejce, kterej může být v americkým dokumentu? Že by nějakej emigrant vděčnej USA že ho nechají vydělat???

5:1, 10:1 pro západ

Tady bereš ztráty způsobené právě i bombardéry. Další věc je, že ten poměr (pokud vůbec odpovídá) je dán sestřelováním S.Korejců (nedostatečně vycvičených v taktice i pilotáži), pokud však budeme počítat poměr rus na Migu vs. Amík na Sabre tak ten poměr je minimálně 1:1 spíš ve prospěch rusů.

1stCL_BlueL
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 12:05
Agijo wrote:
F22 vs. Su-27:

v cem je Su-3x lepsi nez F-22?
Agijo
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 12:28
Mrkni na toto:

SU 37 http://www.youtube.com/watch?v=J1o3rov7cB4

F 22 http://www.youtube.com/watch?v=7u606exMhiw

A bude ti to jasný, i když musím uznat že i F 22 umí hezký věci, ale zase je o něco asi 20let? (nevím přesně) mladší

Jinak co se týká avioniky, vy víte jakou používají avioniku Rusi a Američani? Jaký má přesný technickotaktocký vlastnosti? Jak se liší jejich rakety? Asi těžko, když je to vojenský tajemství

Sám americkej pilot, kterej si nepřál být, z logických důvodů, jmenován na otázku: "co uděláte, když se dostanete do boje s SU 27?" odpověděl: "Katapultuju se". (namítněte, odkud to mám )

V L+K psali (po roce 1989) že Rusko má v letectví 6letý technologický nástup (nevím kterej ročník, ani číslo).

Dragon
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 12:34
1stCL_Fucida wrote:
Ad MiG-15 vs. F86:

Jsem zastáncem myšlenky, že Sabre byl přecijen dál. Ano, MiG jasně překonával ostatní stíhací stroje amerického letectva, ale jeho jediná skutečná výhoda spočívala zřejmě ve výzbroji při útocích na bombardéry a pak snad ve výkonech v extrémních výškách.

Je zajímavé, jak pevně je zakořeněna představa, že MiG-15 byl o tolik lepší, ale vlastně nikdo neřekne v čem byl lepší. Krom několika výjimek (Finsko vs. SSSR) by se totiž jednalo asi o jediný případ, kdy letectvo s výrazně silnějšími stroji dostalo nehorázně naprdel . Kolik to bylo v Koreji? 5:1, 10:1 pro západ? Onehdá na Discovery běžel skvělý dokument, ve kterém dostali bývalí korejští stíhači možnost vyzkoušet jak MiG-15, tak i F86 (Severní Korejec a Amík). Kdo ví, jak moc to bylo přibarvené, ale celý dokument vypadal pojatý velmi seriozně - nejhezčí okamžik nastal ve chvíli, kdy Korejec usedl do F86, podíval se dozadu a řekl něco ve smyslu: "Bože, já tam vidím!". F86 na tom údajně co se výhledu týče o několik tříd lépe, i když se to na první pohled zdát nemusí. Stejně tak údajně i celková ovladatelnost a sladění sil v řízení zcela jednoznačně bylo pro americkou stíhačku. Výzbroj se ve stíhacím boji ukazovala také jako vhodnější - vypíchnuta byla především zcela rozdílná balistika zbraní a poměrně nízké množství nesené munice v MiGu, naopak ale potvrzena její devastující účinnost na bombardéry. Teď si nejsem jistý, ale snad tam Korejec narážel i na nespolehlivost kanonů, se kterou se potýkali.

Když se k tomu přidala americká taktika, tak už v soubojích nebylo moc o čem diskutovat a výsledky mluví za vše.

F15 vs. MiG-29

Stále dokola slyším, jak přední západní experti vyzdvihují možnosti MiGů/Su nad F-15/16. Ale že by někdo citoval konkrétního člověka..nebo to nějak upřesnil, v čem je vlastně Rus lepší? Já totiž pouze slyšel, že někdo říkal, nikoliv jak to říkal.

F22 vs. Su-27:

F86 vs Mig 15 a strašné ztráty. Srovnáváme letadla, tam je bez diskuze Mig 15 lepší ve všech ohledech. Ve výškách létaly bombery, které Migy sundávaly, takže Saber tam nebyl účinný při obraně. Hlavňová výzbroj, bez diskuze, kanóny Migu drtily všechno, zatímco kuláčky Sejbru nic moc. Často se stalo, že Mig odletěl i po poškození Sejbrem, zatímco Sabre, pokud to schytal, tak šel do kytek. V éře prvních proudových strojů byla účinnost hlavňové výzbroje dost zásadní, protože cíl jsi měl v zaměřovači jenom chvilku. Během té musel být zničen, což umožňovaly kanóny, nikoliv kulomety.
Mluvils tu o skóre - nevím, kolik to korejci dostali, ale jestlis četl, proč, tak bys zjistil, že korejci byli posraní strachy a často se katapultovali i z nezasaženého stroje před bojem. Kdo ví, jakej by byl výsledek, kdyby tam byli ostřílení piloti, tak, jako měli amíci - piloty, co se často účastnily bojů z druhé sv. války. Takže fuči, neplést pojmy s dojmy.

F15 vs. MiG-29
Kde máš napsané, že rusák musí za sestřelem amíka do boje tělo na tělo? Srovnání išaka a Fw190 je kapku mimo mísu. ehm, vlastně hodně mimo mísu - tak o pár kilometrů mimo mísu Myslím, žes to ani vlastně nechtěl napsat, že ti to jenom tak uklouzlo
Tyto dvě stíhačky, Mig 29 a F15 jsou si rovnocenné při elektronickém boji a s tím, že F16 zaostává výkonovýmy parametry.

F22 vs. Su-27:
Ano, nebudem srovnávat. Snad to amíci postaví tak dobře, že to bude aspoň vyrovnané se Su27 ve většině parametrů. Amíky čeká kus práce. Doufám, že se tak za těch 10 let dostanou tam, kde jsou rusáci už teď
EDIT: Oprava - kde rusáci byli v roce 1984 se Su27 a 1996 se Su37...

Závěrem, co se týče zbraní a zbrojního průmyslu, tak tam rusové investovali víc, jak amíci a kupodivu dokázali víc, jak amíci...

Slúžim letke 3.IAP/BAP !

Upraveno: Dragon on 06.02.2007 12:40
Dragon
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 12:36
310_BlueL wrote:
Agijo wrote:
F22 vs. Su-27:

V tom, že je to sériovej stroj, kterej funguje? Ne prototyp, kterej pořád ladí pro sériovou výrobu a pořád to nedělá to, co od toho čekali? Tak asi proto...

Slúžim letke 3.IAP/BAP !
1stCL_pbarry
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 12:37

Tak to je typiskej alibismus, dokud neuvedeš své zdroje, jsou tvé názory hodnotné asi jako názory těch "babička povídala".
Sám po každým chceš, aby doložil svůj zdroj, ale sám to neuděláš. Ještě, že máte Fučidu, kterej za tebe tahá kaštany z ohně. Já jsem, po tom co Fučida napsal, uznal, že jeho teorie, i když taky ne plně doložená, je věrohodnější.
Pbarry, rozdíl mezi námi je obrovskej, já chci diskutovat a rád se poučím, ty chceš flejmovat a pořád jen vykřikuješ: "odkud čerpáš, tak to nebylo, já to vím, já jsem neomylný" ale skutek utek. Zamysli se nad svými neomylnými příspěvky.

Vzhledem k tomu že mi nebylo odpovězeno odkud takove informace jsou, utrvdilo mě to v názoru že to byla jen doměnka kohosi.. tudiz sem mel co ? Spravne , pravdu Snazil sem se jen aby nez o problemu zacnete kafrat o nem i neco vedeli..

Moje zdroje jsou napriklad: deník JG27, deník KG55, Normandie-Nemen, rozbor operace MARS, operace jubilee, Triumf a tragedie, operace barbarosa, tatransti orli nad kubani, rozbory nemecký, ruský i třeba slovensky armady...

Z pameti pilotu pak Geoffrey Wellum, Patrik Gibs, P.W.Stahl, Helmut Lipfert, Pokryskin, I.G.Dracenko, T. Carson... a tak dále a tak dále, je toho dost na to, abych nemusel papouškovat kdejakou kravinu, a obrázek si udělal sám.

Upraveno: 1stCL_pbarry on 06.02.2007 12:37
1stCL_BlueL
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 12:43
Dragon wrote:
310_BlueL wrote:
Agijo wrote:
F22 vs. Su-27:

V tom, že je to sériovej stroj, kterej funguje? Ne prototyp, kterej pořád ladí pro sériovou výrobu a pořád to nedělá to, co od toho čekali? Tak asi proto...

pokud vim tak seriova vyroba F-22 uz nejakou dobu jede... a krom toho to je prave duvod proc su-3x nelze srovnvat s F-22 tam je v podstate pomalu vic nez generacni rozdil
Dragon
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 12:50
Agijo wrote:
Mrkni na toto:

A bude ti to jasný, i když musím uznat že i F 22 umí hezký věci, ale zase je o něco asi 20let? (nevím přesně) mladší

Jinak co se týká avioniky, vy víte jakou používají avioniku Rusi a Američani? Jaký má přesný technickotaktocký vlastnosti? Jak se liší jejich rakety? Asi těžko, když je to vojenský tajemství

Sám americkej pilot, kterej si nepřál být, z logických důvodů, jmenován na otázku: "co uděláte, když se dostanete do boje s SU 27?" odpověděl: "Katapultuju se". (namítněte, odkud to mám )

V L+K psali (po roce 1989) že Rusko má v letectví 6letý technologický nástup (nevím kterej ročník, ani číslo).

Agi, co tam předvedla ta F22 tak zázračného? Akrobačku v 5-ti km? Jako jak tam visel, či co?
Mrkněte se na tohle: http://www.youtube.com/watch?v=PWLYTAYG-9U&mode=related&search=

Slúžim letke 3.IAP/BAP !
1stCL_BlueL
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 13:00
Dragon wrote:
Agijo wrote:
Mrkni na toto:

Agi, co tam předvedla ta F22 tak zázračného? Akrobačku v 5-ti km? Jako jak tam visel, či co?
Mrkněte se na tohle: http://www.youtube.com/watch?v=PWLYTAYG-9U&mode=related&search=

a opet jsme u toho my mame nejakej nazor, ty mas nejakej nazor, zrovna tak jo my i Ty vis kulovy o tom jako jsou technicko takticky vlastosti radaru a vse mame jen sporstredkovane...

jedna pani povidala btw. je zvlastni ze temer to same jsme slysel od naseho expilota MiGu-29 co kdyby ho napadla F-16 pravda on onpovedel ze by sundala driv nez by si ji vsiml...
ad to co predvedla F-22, tobe prijde relevanti ukazka F-22 na nejake airshow?

Upraveno: 1stCL_BlueL on 06.02.2007 13:07
Panek
Registrovaný uživatel

Místo: Letohrad
Posted on 06.02.2007 13:10
Já jsem jednou četl článek od pilota, který sestřelil nad územím ČSSR americký letoun (Ten článek se týkal katapultování). Dle jeho slov: Dokud nepřišli Mig17 dovolovali si Američané nad ČSSR jak lézeňské veverky, protože moc dobře věděli, že jejich stroje F86 jsou ve všech ohledech lepší než Mig15.

Nahoru můžeš. Dolů musíš!
268-093-381
Dragon
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 13:12
Bluele, já jsem nebyl první, kdo napsal, že US stroje měly a mají navrch ve všem. Já nepřirovnával išaka a Fw190 k F15 a Migu29. Nehážu tady kilometrama, protože bych se musel podívat, na jakou vzdálenost odpaluje rusák rakety, a na jakou amík. Ale kdybych nebyl línej, pak se podívám a asi byste se zase divili. Je to všechno na té www.military.cz

Slúžim letke 3.IAP/BAP !
Panek
Registrovaný uživatel

Místo: Letohrad
Posted on 06.02.2007 13:17
"Týjo, Mig-28 a takle blízko" - Goos, TopGun

Nahoru můžeš. Dolů musíš!
268-093-381
1stCL_BlueL
Registrovaný uživatel

Posted on 06.02.2007 13:20
Dragon wrote:
Bluele, já jsem nebyl první, kdo napsal, že US stroje měly a mají navrch ve všem. Já nepřirovnával išaka a Fw190 k F15 a Migu29. Nehážu tady kilometrama, protože bych se musel podívat, na jakou vzdálenost odpaluje rusák rakety, a na jakou amík. Ale kdybych nebyl línej, pak se podívám a asi byste se zase divili. Je to všechno na té www.military.cz

on to tady taky nikdo nerikal ze by US stroje mely ve vsem navrch to mi zase podsouvas neco co neni pravda, myslim ze se da rict, ze obene plati ze rusove maji naskok v aerodynamice, a amici pro zmenu ve vyuzit STEALTH technologii a avioniky obecne vcetne spoluprace s pozemnimi a vzdusnymi navadecimi systemy
Strana5 z 11 << < 2 3 4 5 6 7 8 > >>

Přihlášení
Uživatel

Heslo

Registrace
Klikni zde pro registraci.

Zapomenuté heslo?
Požádejte o nové zde..
Poznámky
K odeslání musíte být přihlášen!

Wolf
14.12.2018 19:43
Kubrte a Razo servus...

Cassius Chaerea
20.11.2018 17:03
Stavte se večer někdy na TS SVK.

Cassius Chaerea
20.11.2018 17:02
Ahoj Kubrta a ahoj Razo. http://3iap.4fan.cz/print
.php?type=N&item_id=152

606_Druindin
20.11.2018 10:24
čus borci, Cass to tu asi moc nečte, jak ho uvidím na TSku tak mu řeknu, že tu má nějaky veterány. Nebo se za nim stavte na TSku SVK (www.vwings.net)

Kubrt
20.11.2018 07:56
Zdar, Cassi, co přesně za BoX je třeba pro lítání v dnešní době? Stačí Stalingrad? Možná bych oprášil joy a pedály...Díky...

Razo
20.11.2018 00:01
Jsem to o Davidovi nejdřív vůbec nepobral. Ach jó. 39,život je sviňa.

Razo
19.11.2018 23:51
Teda to koukám, že stránky fungují. Udělali jste mi radost. Je hezké si zavzpomínat.

Kubrt
18.11.2018 17:55
Zdar všem po více než 10-ti letech. Vidím, že naděje na obnovení letky žije? ex 3BAP_Kubrt

Wolf
07.10.2018 17:03
Upřímnou soustrast.

Dryjo
06.10.2018 22:56
Upřímnou soustrast

Archiv poznámek
Překlad: Plooskie
Copyright © 2005